Recepty a zdraví

Recepty

našich babiček

Povidlová omáčka

K přípravě povidlové omáčky si připravíme sklenici Bio švestkových povidel, Bio sušené švestky, hladkou mouku, kostku másla, vývar a z koření hřebíček, celou skořici, a sůl. Z másla a hladké mouky připravíme světlejší jíšku. Zároveň v trošce vody rozpustíme povidla – povidly nešetříme, protože omáčka má být tmavá. Do povidel přidáme koření: hřebíček a celou skořici. Povidla přivedeme k varu a vaříme do úplného rozpuštění. Jíšku podlijeme vývarem, osolíme a pilně mícháme. Obě hmnoty následně smícháme dohromady. Jíšku přidáváme do povidel opatrně, aby omáčka zůstala tmavá. Požadovanou hustotu omáčky docílíme přidáváním vývaru. Nyní přidáme Bio sušené švestky a opět za občasného míchání povaříme. Při dokončování můžeme pro dosažení požadované hustoty přilít vývar, případně dochutíme solí. Podáváme s knedlíkem, doporučujeme jako přílohu k masu. Dobrou chuť.

Tvarohová buchta s povidly

Doba přípravy : 50 min

 

Ingredence: 

Těsto

2 hrnky hladké mouky

1 hrnek cukru

1 hrnek vlažného mléka

1/2 hrnku oleje

2 celá vejce

1 prášek do pečiva

 

Tvarohová náplň

1/5 hrnku povidel

2 tvarohy

1 hrnek cukru

1 vanilkový cukr

1 vanilkový pudink 

2 vejce

1 hrnek mléka (pokud je tvaroh ve vaničce tak 3/4 hrnku)

Postup:

Všechny přísady na těsto vyšleháme v míse.

V druhé míse zpracujeme přísady na tvarohovou náplň.

Na plech vyložený papírem vylijeme polovinu těsta a roztáhneme až do krajů.

Na to vylijeme celou tvarohovou náplň a do ní poklademe lžičkou povidla, jako bychom kladli ovoce.

Nakonec celé zalijeme zbytkem těsta a dáme pozvolna péct do vyhřáté trouby na 160 °C dozlatova.

Bramborové knedlíky se švestkama

Doba přípravy : 60 min

 

Ingredence: 

Švestky čerstvé nebo zavařené 20 ks

Brambory 500 g

Máslo 125 g

Mouka hrubá 250 g

Vejce 1 ks

Žloutek 1 ks

Mák mletý

Cukr moučka

 

Postup:

 

Brambory vaříme 20 minut ve slupce do měkka. Po zchládnutí je oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, špetku soli, vejce, žloutek a vypracujeme hladké tužší těsto. Z těsta uděláme váleček, který nakrájíme na díly. Na ně pak položíme půlku případně čtvrtku švestky a zabalíme ji. Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě asi 10 minut.

 

Hotové knedlíky posypeme mákem nebo tvarohem s cukrem a zalejeme rozpuštěným máslem.

 

 

 

Sušená švestka s mandlí ve slanině

Doba přípravy : 10 min

 

Ingredence: 

Sušené švestky 20 ks

Loupané mandle 20 ks

Plátky anglické slaniny 20ks

 

 

Postup:

Do sušené švestky zabalíme mandli a celou ji ještě zabalíme do plátku anglické slaniny a propíchneme párátkem, aby se nerozbalila.

Dáme zapéct do předehřáté trouby na 15minut. V průběhu pečení každou obrátíme.

 

Podáváme jako teplý předkrm.

 

 

 

Švestkový koláč s mákem

Doba přípravy : 60min

 

Ingredence: 

Švestky

Cukr moučka 8 dkg

Kvásek

Mák

Máslo 8 dkg

Mléko 2 dcl

Mouka polohrubá 40 dkg

Sůl 

Vejce 1 ks

Žloutek 1 ks

 

Postup:

Z kvasnic, trochy cukru a vlažného mléka vytvoříme kvásek.

Smícháme mouku, cukr, tuk, sůl, vejce a mléko, přidáme vzešlý kvásek a zaděláme hladké těsto až se nelepí, které přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.

Vykynuté těsto rozválíme na plech nebo do kulaté formy, necháme ještě tak 1/2 hodinu kynout, potom poklademe rozpůlenými švestkami slupkou dolů a posypeme mákem smíchaným s cukrem.

Pečeme ve středně teplé troubě.

Švestkové potěšení

  • Doba přípravy: 30 minut
  • 1 balení sušených švestek
  • 1 balení mandlí loupaných
  • 1 čokoláda na vaření
  • 500 ml vody

Švestky dáme na chvíli do vody, následně je rozvineme a vložíme do nich mandli. Čokoládu přivedeme do tekutého stavu a švestky v ní obalíme čokoládou.

Pro nečekané hosty

Doba přípravy : 10 min

 

Ingredence: 

Sušené švestky půlené  150 g

Kozí nebo ovčí sýr  150 g

 

Postup:

Mezi  dvě půlky sušených švestek vložíme plátek sýra.

Propíchneme dvěma párátky a rozřízneme na půl.

 

Ideální k vínu..

 

 

 

 

Zdraví

A nejen o něm.

Když si kupujete sušené ovoce, sáhnete raději po tom sířeném nebo nesířeném? Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak sířené ovoce ošetřit, aby bylo bezpečné ke konzumaci?

Většina sušeného ovoce v nabídce běžných supermarketů je téměř jistě sířeno, to znamená, že obsahuje konzervační činidlo oxid siřičitý. Jde o bezbarvý, štiplavě zapáchající a zdraví škodlivý plyn, který vzniká hořením síry. Proč se tedy oxid siřičitý používá u sušeného ovoce?

Ten hlavní důvod, proč bývá sušené ovoce sířeno je ten, že ovoce po použití oxidu siřičitého nezhnědne a zachová si svou autentickou barvu.

Jako příklad si vezměme třeba sušené meruňky, u kterých patrně na první pohled poznáte, zda jsou sířené či nikoliv. Meruňky sířené mají jasně žlutou až oranžovou barvu a struktura jejich povrchu vypadá lákavě. Jediná výhoda sířeného sušeného ovoce spočívá v tom, že takto ošetřené ovoce nebude mít plísně a obsahovat roztoče nebo bakterie.

Nesířené sušené meruňky naopak nevypadají napohled příliš atraktivně, mají nahnědlou barvu, povrch působí víc scvrkle a seschle, ale jejich chuť je výraznější a při jejich konzumaci se nemusíte bát žádného zdravotního ohrožení. Po kterých z nich byste v obchodě sáhli, když vezmete v úvahu, že u ovoce ošetřeného oxidem siřičitým prokazatelně existují zdravotní rizika?

Rozhodnete-li se sáhnout po sířeném sušeném ovoci, mějte na paměti, že může způsobovat zdravotní komplikace jako žaludeční nevolnosti, kašel z důvodu podráždění průdušek nebo i žlučníkové a astmatické záchvaty (vše samozřejmě záleží na citlivosti každého jedince). Těmto zdravotním nepříjemnostem se dá předejít, když sířené ovoce před konzumací namočíte na pár desítek minut do horké vody, následně je potom opláchnete a osušíte.

Zda je sušené ovoce sířené nebo nesířené, by mělo být jasné z každého obalu, ve kterém jej zakoupíte. Buď je na obale přímo napsáno, že je sířeno nebo, že obsahuje konzervační činidlo E220. Rozhodnutí, zda si takový výrobek zakoupíte už je jen a jen na vás samotných.

Tak jakou variantu sušeného ovoce si příště vyberete? Těm z vás, kteří preferujete zdravou kvalitu a ještě navíc v bio, přejeme dobrou chuť.

Konzumace sušených švestek podporuje podle nejnovější studie Dr. Nancy Turnerové z prestižní Texaské univerzity rozvoj příznivé střevní mikroflóry. Tyto zdraví prospěšné střevní bakterie podporují imunitní systém a celkovou obranyschopnost organismu. Součástí výzkumu Dr. Turnerové bylo studium fenolových sloučenin, které jsou v hojném množství obsažené právě ve švestkách. Fenoly mají celou řadu příznivých účinků. Působí např. jako antioxidanty, které neutralizují volné radikály. Ty v organismu poškozují DNA a zvyšují riziko rozvoje rakovinných buněk. Takže sušené švestky k svačině jsou po všech stránkách skvělou volbou – nejen že skvěle chutnají, ale příznivě ovlivňují Vaše zdraví!