Recepty

našich babiček

Tvarohová buchta s povidly

Doba přípravy : 50 min

 

Ingredence: 

Těsto

2 hrnky hladké mouky

1 hrnek cukru

1 hrnek vlažného mléka

1/2 hrnku oleje

2 celá vejce

1 prášek do pečiva

 

Tvarohová náplň

1/5 hrnku povidel

2 tvarohy

1 hrnek cukru

1 vanilkový cukr

1 vanilkový pudink 

2 vejce

1 hrnek mléka (pokud je tvaroh ve vaničce tak 3/4 hrnku)

Postup:

Všechny přísady na těsto vyšleháme v míse.

V druhé míse zpracujeme přísady na tvarohovou náplň.

Na plech vyložený papírem vylijeme polovinu těsta a roztáhneme až do krajů.

Na to vylijeme celou tvarohovou náplň a do ní poklademe lžičkou povidla, jako bychom kladli ovoce.

Nakonec celé zalijeme zbytkem těsta a dáme pozvolna péct do vyhřáté trouby na 160 °C dozlatova.

Bramborové knedlíky se švestkama

Doba přípravy : 60 min

 

Ingredence: 

Švestky čerstvé nebo zavařené 20 ks

Brambory 500 g

Máslo 125 g

Mouka hrubá 250 g

Vejce 1 ks

Žloutek 1 ks

Mák mletý

Cukr moučka

 

Postup:

 

Brambory vaříme 20 minut ve slupce do měkka. Po zchládnutí je oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, špetku soli, vejce, žloutek a vypracujeme hladké tužší těsto. Z těsta uděláme váleček, který nakrájíme na díly. Na ně pak položíme půlku případně čtvrtku švestky a zabalíme ji. Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě asi 10 minut.

 

Hotové knedlíky posypeme mákem nebo tvarohem s cukrem a zalejeme rozpuštěným máslem.

 

 

 

Sušená švestka s mandlí ve slanině

Doba přípravy : 10 min

 

Ingredence: 

Sušené švestky 20 ks

Loupané mandle 20 ks

Plátky anglické slaniny 20ks

 

 

Postup:

Do sušené švestky zabalíme mandli a celou ji ještě zabalíme do plátku anglické slaniny a propíchneme párátkem, aby se nerozbalila.

Dáme zapéct do předehřáté trouby na 15minut. V průběhu pečení každou obrátíme.

 

Podáváme jako teplý předkrm.

 

 

 

Švestkový koláč s mákem

Doba přípravy : 60min

 

Ingredence: 

Švestky

Cukr moučka 8 dkg

Kvásek

Mák

Máslo 8 dkg

Mléko 2 dcl

Mouka polohrubá 40 dkg

Sůl 

Vejce 1 ks

Žloutek 1 ks

 

Postup:

Z kvasnic, trochy cukru a vlažného mléka vytvoříme kvásek.

Smícháme mouku, cukr, tuk, sůl, vejce a mléko, přidáme vzešlý kvásek a zaděláme hladké těsto až se nelepí, které přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.

Vykynuté těsto rozválíme na plech nebo do kulaté formy, necháme ještě tak 1/2 hodinu kynout, potom poklademe rozpůlenými švestkami slupkou dolů a posypeme mákem smíchaným s cukrem.

Pečeme ve středně teplé troubě.

Povidlová omáčka

K přípravě povidlové omáčky si připravíme sklenici Bio švestkových povidel, Bio sušené švestky, hladkou mouku, kostku másla, vývar a z koření hřebíček, celou skořici, a sůl. Z másla a hladké mouky připravíme světlejší jíšku. Zároveň v trošce vody rozpustíme povidla – povidly nešetříme, protože omáčka má být tmavá. Do povidel přidáme koření: hřebíček a celou skořici. Povidla přivedeme k varu a vaříme do úplného rozpuštění. Jíšku podlijeme vývarem, osolíme a pilně mícháme. Obě hmnoty následně smícháme dohromady. Jíšku přidáváme do povidel opatrně, aby omáčka zůstala tmavá. Požadovanou hustotu omáčky docílíme přidáváním vývaru. Nyní přidáme Bio sušené švestky a opět za občasného míchání povaříme. Při dokončování můžeme pro dosažení požadované hustoty přilít vývar, případně dochutíme solí. Podáváme s knedlíkem, doporučujeme jako přílohu k masu. Dobrou chuť.

Švestkové potěšení

  • Doba přípravy: 30 minut
  • 1 balení sušených švestek
  • 1 balení mandlí loupaných
  • 1 čokoláda na vaření
  • 500 ml vody

Švestky dáme na chvíli do vody, následně je rozvineme a vložíme do nich mandli. Čokoládu přivedeme do tekutého stavu a švestky v ní obalíme čokoládou.

Pro nečekané hosty

Doba přípravy : 10 min

 

Ingredence: 

Sušené švestky půlené  150 g

Kozí nebo ovčí sýr  150 g

 

Postup:

Mezi  dvě půlky sušených švestek vložíme plátek sýra.

Propíchneme dvěma párátky a rozřízneme na půl.

 

Ideální k vínu..

 

 

 

 

Zdraví

A nejen o něm.

Konzumace sušených švestek podporuje podle nejnovější studie Dr. Nancy Turnerové z prestižní Texaské univerzity rozvoj příznivé střevní mikroflóry. Tyto zdraví prospěšné střevní bakterie podporují imunitní systém a celkovou obranyschopnost organismu. Součástí výzkumu Dr. Turnerové bylo studium fenolových sloučenin, které jsou v hojném množství obsažené právě ve švestkách. Fenoly mají celou řadu příznivých účinků. Působí např. jako antioxidanty, které neutralizují volné radikály. Ty v organismu poškozují DNA a zvyšují riziko rozvoje rakovinných buněk. Takže sušené švestky k svačině jsou po všech stránkách skvělou volbou – nejen že skvěle chutnají, ale příznivě ovlivňují Vaše zdraví!

Konzumace sušených švestek podporuje podle nejnovější studie Dr. Nancy Turnerové z prestižní Texaské univerzity rozvoj příznivé střevní mikroflóry. Tyto zdraví prospěšné střevní bakterie podporují imunitní systém a celkovou obranyschopnost organismu. Součástí výzkumu Dr. Turnerové bylo studium fenolových sloučenin, které jsou v hojném množství obsažené právě ve švestkách. Fenoly mají celou řadu příznivých účinků. Působí např. jako antioxidanty, které neutralizují volné radikály. Ty v organismu poškozují DNA a zvyšují riziko rozvoje rakovinných buněk. Takže sušené švestky k svačině jsou po všech stránkách skvělou volbou – nejen že skvěle chutnají, ale příznivě ovlivňují Vaše zdraví!